Hypnose ?

Wat is hypnose ?

Hypnose is een toestand waarin er een directe toegang is tot het onderbewustzijn. Het is een aangename methode waarbij er een rustige en ontspannen toestand van lichaam en geest ontstaat. Een toestand waarbij alles gewoon waargenomen wordt en er toch een directe toegang tot het onderbewustzijn is.

Hoe werkt hypnose?


Alles wat je doet in het dagelijkse leven is ooit aangeleerd.

Vanaf je geboorte tot op heden.


Als je de hersenen vergelijkt met een geheugenkaart dan stond er bij je geboorte enkel basisinformatie op om te overleven. 


Tijdens je  kinderjaren ben je continue informatie beginnen opslaan. Dat heb je enerzijds op een bewuste  manier gedaan anderzijds op een onbewuste.


Al de informatie die je als kind  ontvangen/opgeslagen hebt, is helemaal niet kritisch beoordeeld geweest. Je hebt het voor waar aangenomen. De informatie is dan ook in ongewijzigde vorm  in het onderbewustzijn opgeslagen.


Van zodra je ouder wordt, ga  je kritischer met de informatie om. Een redeneringsproces start met het filteren en vergelijken van de informatie.   


Telkens de aangereikte informatie niet te sterk afwijkt  met wat je reeds weet , wordt de opgeslagen informatie verrijkt met de nieuwe informatie.


Echter als de nieuwe informatie teveel afwijkt van het originele wordt deze tegengehouden.


Dit noemen we de kritische factor.


De kritische factor zorgt ervoor dat de opgeslagen informatie  niet overgeschreven wordt. Het onderbewustzijn wordt afgeschermd zodat  de opgeslagen informatie in veiligheid blijft.

   


Tijdens hypnose wordt de kritische faktor tijdelijk  omzeild. Er wordt als het ware een brug gelegd tussen het bewuste en het onderbewuste.

Dit geeft de mogelijkheid aan de therapeut om nieuwe aanvaardbare informatie ofwel positieve suggesties door te geven. Deze suggesties dienen om de oude informatie te overschrijven.

 

Belangrijk is wel dat de suggestie aanvaardbaar moet zijn voor het onderbewustzijn.

Is dit niet het geval dan wordt de nieuwe informatie onmiddellijk afgewezen.


Een persoon onder hypnose kan dus niets opgedrongen worden dat niet strookt met zijn/haar waarden en normen.


Hypnosetherapie is geen wondermiddel op zich maar een samenwerking en communicatie tussen hypnosetherapeut en een gemotiveerde cliënt.


Kritische factor ?

 

Volgend voorbeeld maakt duidelijk wat de kritische faktor inhoudt :

Sommige mensen hebben een enorme schrik van een spin. Ze schrikken hevig als ze nog maar een spin zien ook al is deze op een veilige afstand van de persoon.


Die personen hebben tijdens hun kindertijd waarschijnlijk van hun ouders deze schrik als een voorbeeld gezien. Het feit dat de ouders schrik hadden was voor het kind reden genoeg om dit gedrag over te nemen. Sterker nog : schrik hebben voor een spin is ook veilig zijn.

Als je vandaag zo'n persoon uitlegt dat een kleine ongevaarlijke spin in huis enkel insecten eet en helemaal niet gevaarlijk is voor een persoon dan strookt deze informatie niet met wat reeds gekend en als veilig opgeslagen is.

De kritische faktor houdt  de nieuwe informatie tegen met als gevolg dat de persoon schrik blijft behouden.


De Purigo Mano therapeut


helpt je

bij het nemen van een nieuwe start.


Een persoonlijke aanpak

in een  veilig kader.

CONTACT

Dijk 95

2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver

  +32 477 67 67 05

VOLG ONS


All Rights Reserved © 2020